Acupunctuur in Delft

Acupunctuur Delft
Acupunctuur Delft

 

 

Wat is acupunctuur ?

Chinese zienswijze

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) zijn lichaam en geest van de mens als één. Dat betekent dat lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte is geen op zichzelf staand verschijnsel, maar een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is.

 

Energiestroom

Acupunctuur kan volgens Chinese beoefenaars de energiebalans herstellen. Door naalden op een bepaalde manier op of langs meridianen kanalen in het lichaam waarlangs energie circuleert te plaatsen, kan een acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Hierdoor zou een betere doorstroom en verdeling van energie ontstaan, de zogenoemde Qi.

 

Westerse benadering

Veel Westerse beoefenaars zien de acupunctuurpunten als plaatsen waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd kunnen worden. Deze stimulatie geeft het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers zoals endorfinen een boost en doet de bloedstroom toenemen, wat de voordelen van acupunctuur zou kunnen verklaren.

 

Wetenschappelijk bewijs acupunctuur

Miljoenen mensen zeggen baat te hebben bij behandeling met acupunctuur, van pijnreductie tot het volledig wegnemen van de aandoening. Sceptici zeggen dat acupunctuur alleen werkt omdat mensen erin geloven, het zogenaamde placebo-effect. Uit wetenschappelijke studies komen verschillende uitkomsten naar voren. Uit sommige studies, waarbij het effect van traditionele acupunctuur vergeleken werd met een nagebootste of neppe acupunctuurbehandeling in eenzelfde behandelingsomgeving, bleek er gering verschil in effect te zitten. Uit andere studies (bijvoorbeeld van Andrew Vickers en Klaus Linde) blijkt acupunctuur wel degelijk pijn te verminderen bij aandoeningen als artrose, chronische hoofdpijn, schouderpijn, nekpijn en rugpijn.

Hoe gaat acupunctuur in zijn werk?

 

Eerst vindt een onderzoek plaats om de juiste diagnose te stellen. De acupuncturist zal veel vragen stellen over je symptomen, gedrag en leefstijl, de lichaamsdelen bekijken die pijnlijk zijn, de vorm, aanslag en kleur van je tong, de kleur van je gezicht en de kracht, kwaliteit en het ritme van je pols onderzoeken. Het gehele onderzoek duurt ongeveer een uur. De acupuncturist zal een behandelplan met je doornemen die meestal bestaat uit zes tot twaalf behandelingen verdeeld over enkele maanden.

 

De daadwerkelijke acupunctuur bestaat uit drie onderdelen:

 

  • Het plaatsen van de naalden
    Acupunctuurnaalden zijn extreem dun, dus van de plaatsing zul je nauwelijks iets merken. Meestal worden er vijf tot twintig naalden gebruikt. Soms zijn de strategische punten ver verwijderd van het probleemgebied. Wanneer de naald de juiste diepte heeft bereikt kun je kortstondig een tintelend of pijnlijk gevoel ervaren.
  • Naald Manipulatie
    De acupuncturist zal na plaatsing de naalden waarschijnlijk zachtjes bewegen of draaien. Andere, moderne, technieken zijn het toedienen van lichte elektrische schokjes of hitte via de naalden.
  • Verwijderen van de naalden
    De naalden zullen meestal zo'n vijftien tot dertig minuten blijven zitten terwijl je ontspannen ligt. Meestal voel je geen pijn bij het verwijderen van de naalden. Sommige mensen voelen zich helemaal relaxt na een behandeling, terwijl anderen zich zeer energiek voelen.