Veelgestelde vragen (F.A.Q)

Meer weten over acupunctuur en onze behandelmethoden voor verschillende lichamelijke klachten? Hieronder vindt u informatie en enkele veelgestelde vragen. Heeft u nog andere vragen of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Wat voor klachten zijn te behandelen?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G) is net als alle geneeswijzen, gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Wanneer het lichaam beter in balans is ontstaat een gunstig lichaamsklimaat, waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam haar werk goed kan doen. Vanuit de T.C.G is daarom belangrijk te onderzoeken wat voor soort energie verstoring er is, zodat dit met de behandeling gecorrigeerd kan worden. Dit maakt dat bijna alle aandoeningen te behandelen zijn en er bij ernstige aandoeningen ondersteunend gewerkt kan worden.Vage klachten als “niet lekker in je vel zitten”, klachten waar moeilijk een diagnose van kan worden vastgesteld en ook chronische klachten kunnen behandeld worden. Raadpleeg echter altijd eerst een arts en bespreek dat u gebruik maakt van de T.C.G behandeling. T.C.G kan zowel losstaand als aanvullend op westerse geneeskunde worden toegepast.

Kan iedereen met T.C.G behandeld worden?

Ja, alleen wordt er bij kinderen tot 10 jaar in het algemeen geen gebruik gemaakt van acupunctuur maar van TuiNa-massage.

Moet ik bij een behandeling stoppen met de normale medicijnen?

Nee, het is absoluut af te raden om direct te stoppen met medicijnen zonder overleg met de arts onder wiens behandeling de medicijnen zijn voorgeschreven. Wel is het raadzaam om aan te geven wat voor medicijnen U slikt zodat hier met de diagnose en behandeling rekening gehouden kan worden. Ook kan in overleg worden gekeken of het mogelijk is om het medicijngebruik af te bouwen. In het algemeen geldt wel dat de medicijnen van invloed zijn op het maken van een goede diagnose en de resultaten van de behandeling.

Wat moet ik doen of laten voor een behandeling?

Belangrijk is dat U op tijd aanwezig bent. Zodat U niet gehaast of vermoeid voordat de behandeling begint en er via de pols een juiste diagnose gesteld kan worden. Voor vrouwen is het belangrijk om aan te geven wanneer de menstruatie is en of U zwanger bent. Behandeling is geen probleem maar moet hiervoor worden aangepast. Het is beter om niet met een volle maag en blaas behandeld te worden evenmin als met een lege maag (te nuchter). Om het beste resultaat te krijgen dient ook voor- en achteraf niet teveel zware lichamelijke en geestelijke inspanning te worden verricht.

Doet het steken met acupunctuurnaalden pijn?

De naalden die gebruikt worden zijn steriel verpakt en zijn voor éénmalig gebruik. De dikte varieert maar de meest gebruikte dikte is 0,20 mm. Dit is dunner dan een gewone naald. Het prikken met deze dunne naalden doet dan ook nauwelijks pijn, hoewel sommige punten gevoeliger zijn dan andere punten. Soms komt het voor dat er een vat geraakt wordt en er een kleine blauwe plek ontstaat.

 

Je zult dus deze fijne naalden haast tot bijna nooit voelen. Soms denk je niet eens dat ze er zijn. Soms ben je misschien geschokt. Dit fenomeen wordt déqi genoemd en het laat zien dat de juiste plek is geraakt.

Is acupunctuur veilig?

Bij Oking Acupunctuur wordt er uitsluitend goed gekeurde disposable naalden gebruikt. Onze acupuncturist is door gedegen opleiding uitstekend in staat om te bepalen waar de naald gestoken moet worden, hoe diep en onder welke hoek.

Mag ik acupunctuur behandeling nemen als ik zwanger ben?

Ja! Er zijn een aantal punten gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap, deze punten zijn bekend bij de acupuncturist. Wel is het natuurlijk belangrijk om de behandelaar te informeren als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.